Otsing sellest blogist

6. veebr 2010

MART LAARI VASTUS AVALIKULE KIRJALE

Narvskaja Gazeta 03.02.10
http://www.gazeta.ee/index.php?itemid=5148#c13136

„Tänan ausa ja avameelse kirja eest! Olgugi, et ma ei saa nõustuda kõigega, olen ma kirja eest Teile väga tänulik. Probleem on selles, et oleme ise asetanud end olukorda, kus me ei räägi üksteisega piisavalt. Lugedes võrdlevalt eesti ja venekeelseid ajalehti, tundub, et elame erinevates maailmades. Ehkki enamik uudistest on küll samad, arutletakse erinevate teemade üle. Kas suuda keegi meenutada, milla loimus viimati mõni üleüldine avalik arutelu ilma keele barjäärita. Mina isiklikult, kahjuks, ei suuda. Seega oleme olukorras, kus „üks räägib aiast, teine aiaaugust“. Sama kehtib ka teemade puhul, mille tüstatasite avalikus kirjas.
Lugedes ajaloo üle peetavaid ühiskondlikke debatte, tuleb kahjuks tõdeda, et diskussioon väljub teemast ja pöördub taas tänaste probleemide, hirmutamise ja petmise juurde. Nii on väga raske objektiivselt rääkida ajaloost kui ühise asemel rõhutatakse eriarvamusi.
Nüüd konkreetsemalt. Küsite minu suhtumist Vene Valgekaardi Loodearmee osalemise vastu Vabadussõjas. Vastus lühike: kõik need, kes võitlesid kommunismi vastu tol ajal, on kahtlemata kaasa aidanud Eesti Riigi sünnile ja väärivad tunnustust ning austust. See puudutab nii neid, kes võitlesid Eesti Rahvusarmee koosseisus kui ka liitlasi –Vene Valgekaartlasi
Loodearmee saatus oli julm ja ebaõiglane. Võib küll rääkida sõjalisest ja poliitilisest müüdapääsmatusest, küll vajadusest kaitsta Eestit epideemia eest jne, kuid kahjuks jääb Loodearmee sünge lõpp Eesti Riigi hingele. See on kahetsusväärne tragöödia ajaloos, millest tuleb avalikult rääkida.
On õige ja lausa vajalik tutvustada tänaseid noori ka Loodearmee saatusega ja seda nii vene kui ka eesti keeles.
Venelaste rollist Vabadussõjas teatakse avalikkuses suhteliselt vähe, aga samamoodi teatakse vähe teiste rahvuste osast, sealhulgas kohalike baltisakslaste osast. Me kõik võlgneme neile tänu oma vabaduse eest.
Kui me sellistest asjadest ei räägi, siis mõni rumalam inimene mõtlebki, et vene inimene see on lihtsalt tibla, kuigi tõest on see mõiste üsna kaugel. Tõepoolest, selline sõnakasutus on solvaja enese teadmatus ja häbi. Venemaa kaotas kommunistliku terrori tõttu rohkem inimesi kui mistahes muu riik Euroopas, ka seda ei maksa unustada.
Ja veel. Tänaseks Eestis püstitatud Vabaduse Võidusammas on ühtlasi pühendatud liitlaste
Inglismaa, Soome, Rootsi, Taani jt kõrval ka Vene demokraatlikele jõududele, sh Loodearmeele. Seetõttu on kummaline Venmaa praeguse suursaadiku suhtumine, Vabadussõjasse ja eriti veel Võidusambasse. Kuidas Venemaa suhtub võitlusesse kommunismi vastu, jääb Venemaa enda otsustad, kuid selge on see, et Loodearmeed ja Vabadussõda ajaloost maha kriipsutada ei ole võimalik.
Tänase vastusega avan detailsemate diskussioonide võimaluse ja teen seda meelsasti ka tulevikus.
Ajalukku tagasi vaadates võib leida vaid seda, mis on ühine. Küllap leiame ühise keele ka tänapäeval.
Järgmisel aastal teen Riigikogule ettepaneku saata Venemaa parlamendile Kodusõjas langenute mälestuspüeval kaastundeavalduse. Tänavu kuulsin selle päeva tähistamisest lliga hilja ja seetõttu süütasin vaid oma kodus küünla langenute mälestuseks. Nad hukkusid võideldes suurima kurjuse vastu Maailma ajaloos: kommunistliku vägivalla vastu.
MART LAAR“

Ajalehes on algne kiri samuti ära toodud koos kommentaaridega, millele järgnevad uued, vastuse järel ilmunud kommid.:

"Slavjanka: Venelased, vene keelt rääkivad või neile hingelt lähedased inimesed! Kas te tõesti olete valmis dialoogiks mehega, kes ligi 20 aastat on külvanud vihkamist ja vaenu teie vastu? Te tulite talle meelde alles siis, kui enamus eestlasi on pagenud mujale ja valimiste eel oli tarvis võitluses elektoraadi pärast pöörduda vene auditooriumi poole. Tema ajaloonägemine peaks teid mõtlema panema. Kas te tõesti olete valmis uskuma, et küürakas võiks siin ilmas paraneda.????
Panama: Meil on, kuhu pürgida, kuhu areneda. Saksamaa ju küttis inimestega ahjusid.
Glavkom vsjeh tjazhelõh: Te tahate leida ühist keelt inimesega, kes 94.aastal kergekäeliselt müüs Kreenholmi odavalt rootslastele? Nüüd hakatakse Mart Laari inisiatiivil müüma Eesti Energiat. Selle subjekti tegevus on Narva jaoks selgelt destruktiivne.
Plotnik: Arvake kolm korda milleni viib Baltijetsi, Kreenholmi ja Eesti Energia kokku tõmbamine Narva inimesed! Siis saate aru, miks nad vajavad dialoogi ja head läbisaamist meiega."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar