Otsing sellest blogist

28. jaan 2010

Avalik kiri...

Ajalehest „Narvskaja Gazeta“ 20.01.2010 Mördiööbiku vaba tõlge
http://www.gazeta.ee/index.php?itemid=5148

Autor Rodion Denisov, ajakirjanik

Avalik kiri IRL juhile Mart Laarile.

Kaasaegne Eesti ühiskond koosneb teineteisest erinevatest inimgruppidest, kes kannatavad vastastikuse sallimatuse all. See on otsekui ravimatu haigus. Paljuda eestlaste jaoks on muutunud sõna „venelane“ lausa sõimusõnaks ja paljude venelaste jaoks on keskmine eestlane nende ajalooliste mälestiste lõhkuja ning keelelise ahistamise toetaja. Vahel tundub, et veel veidike ja toimub kokkupõrge.


Sellist olukorda kasutavad ära Eesti vastu ebasõbralikud jõud, et teha halba meie riigile. Nad pooldavad seda vastasseisu ja valavad igati õli tulle. Miks me anname pahasoovijatele sellise võimaluse? On tulnud aeg otsida väärtusi, mis oleksid ühtviisi tähtsad nii eestlastele kui venelastele (asustuskolonistidele, Mördiööbiku märkus).
Üheks selliseks võiks olla meie ajalugu, milles on lisaks praegusele võõrandumisele ka palju sellist, kus on tehtud tööd ühiste eesmärkide nimel. Miks on jäädud kinni 1940.aastasse? Kas meie ajaloos siis tõesti muud ei ole?
Meenutagem Vabadussõda, mille sündmused on ühtviisi tähtsad kõigile Eesti patriootidele. Miks eesti ajaloolased ei räägi praktiliselt midagi neist venelastest, kes võitlesid õlg-õla kõrval eestlastega Vabadussõjas meie riigi iseseisvuse eest? Nende inimeste üle võivad ja peaksid uhked olema nii eestlased kui venelased.
Meenutame nende eestlaste nimesid, kes said Vene Impeeriumilt Georgiristi oma vapra teenistuse eest tsaariarmees. Selliseid näiteid on Eesti ajaloost leida palju. Ühiste väärtuste otsimise ja kahe kogukonna lähendamise eesmärgil võiks korraldada „Georgilindi kuu“ (Aimar Altosaare hiljutine ettepanek-autori märkus), kus üritustel osaleksid nii eestlased kui venelased.
Olen veendunud,et on vaja alustada riigi toetusel ajaloouuringuid sellest seisukohast, kuivõrd on andnud oma panuse meie riigi loomisse kõik Eestis elavad rahvad. Peavad ilmuma teaduslikud ajalookäsitlused, broshüürid, õpikud, temaatilised neti-saidid ja lihtsalt publikatsioonid meedias (sh. Venemaa Uus Meedia, millest räägib ka Teie parteikaaslane Marko Pomerants), mis teeniksid ühiskonna ühendamise mitte eraldamise eesmärke. Alustada võiks väikestest asjadest: luua veebileht kohalike venelaste rollist Vabadussõjas ja alustada seal avalikku arutelu.
Kohe peale KO valimisi, Te märkisite, et IRL on valmis alustama dialoogi venelastega. Võtan Teid sõnast! IRL-i kongressi eelõhtul, kus Te taas kandideerite juhtrolli, oleks hea pidada antud lubadusi ja hakata tegema midagi reaalset. Tõestada üldsusele, et oskate sõna pidada.


Ja selle juures kõigest 2 kommentaari:

Narvalane: Vabadussõda ei ole ainultvõitlus üksikute purjus Landesvehrlaste vastu Võnnu all, see pole ainult kokkupõrked bolshevistlike bandedega, see pole ainult vältimatu Judenitshi armee riismete hukk, see on ka sõda Venemaa vastu, kes oli sunnitud alla kirjutama Bresti rahu ja loobuma osast oma territooriumist. Venelaste hulgas pole kuigi palju neid, keda huvitaks sellises diskussioonis osalemine, sest enamus pole nii kallutatud kui Rodion. Parem juba arutlused keele ja võrdsete õiguste üle. Laulmine ühistest huvidest on pidu. Tööpuudus venelaste hulgas on katk. See, mida te pakute on pidu katku ajal.
Viktor: Respekt, Rodion! Alustama peab väikselt, hiljem jõuame ka suurte asjade juurde. Sõnade eest tuleb vastutada, Laar on praegu valitsuskoalisatsioonis, seega on tal kaartid käes.

1 kommentaar:

  1. Kurb on see, et Narvas ja kogu Ida Virumaal on eestlased vähemuses ja venelaste enamus on "Narvalasega" sama meelt.
    Vaadatakse Eesti elu läbi Venemaa silmade ja pigem vihatakse kui armastatakse maad kus elatakse.
    Ei suudeta kuidagi leppida Eesti Vabariigi olemasoluga, kuid siinsetest hüvedest soovitakse osa saada täiel määral ja enamgi veel...

    VastaKustuta